2021 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri

2021 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri tarifesi yayımlanarak imar işlemlerinde uygulanacak fiyatlandırmalar belirlenmiş oldu. Her yıl açıklanan işlem maliyet fiyatları bu yıl da aynı kriterler üzerinden belirlendi. Özellikle pandemi etkisi altında oldukça artan maliyetlerin piyasa etkileri merak edilirken sorulan diğer sorulardan biri de işçilik ücretlerinin ne kadar artmış olacağıydı. 24.03.2021 tarih 31433 nolu Resmi gazete açıklanan tarife tüm imar işlemlerinde uygulanması gereken fiyatlandırmaları içeriyor.


Sınıf Dağılımları Artışı Belli Oldu


Tebliğ edilen yaklaşık birim maliyetleri tablosuna göre en küçük işlem bedeli 225 TL/m2 olurken en büyük işlem maliyet bedeli ise 4700 TL/m2 olarak belirlendi. 5 sınıf üzerinde kategorize edilen birim fiyatları en düşük %7.2 en yüksek %23.7 oranında artış göstermiş oldu. Buna göre 100 m2 bir binanın restorasyon bedeli hammadde hariç 470 bin TL olarak ücretlendirilebilecek. Oldukça büyük bir fiyat artışı olarak belirtilen bu yeni fiyatlandırmanın emlak fiyatları üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merakla bekleniyor. Beton ve çelik fiyatlarının da armasıyla inşaat sektöründe ortaya çıkan tıkanıklığın nasıl giderileceği önemli soruların başında yer alıyor.


Emlak Sektöründeki Beklentiler


Yaklaşık birim maliyetleri rakamlarının açıklanmasından sonra emlak sektöründe nasıl bir değişim olacağı bilinmiyor. Yatırımcıların merakla beklediği fiyat indirimi şimdilik beklenmiyor. Bunun yanı sıra ortalama %20 lik artışla birlikte hammadde fiyatlarının da gün geçtikçe artış göstermesi konut fiyatlarında bir artış beklenmesini güçlendiriyor. Ancak 2020 yılı itibariyle düşen satış oranlarının artması fiyatların aşağı çekilmesine bağlı. Mimar ve mühendisleri ilgilendiren işçilik ücretlerinin liste üzerinden belirlenmesine rağmen maliyetlerin daha aşağılara çekilmesi gerektiğine dair oluşan beklentiler emlak fiyatlarında direkt olarak değişim rüzgarı estirebilir. Ancak inşaat sektörü sürekli artan fiyatlardan dolayı oldukça gerilemiş durumda. Satılık daireler üzerinden yapılan incelemelerde yeni binaların üretim maliyetlerinin artması daha büyük yaşlı binaların fiyatlarına da yansıyor. Bu durumda sıfır daireye olan yönelimlerin artması için çalışmalar yapılıyor.

Yorumlar

mood_bad
  • Henüz yorum yok.
  • Yorum Yap