Dünyanın en önemli finans ve ticaret merkezleri de Corona’nın etkilediği sektörler arasında olan konut satışlarında düşüş yaşıyor. İngiliz gayrimenkul şirketlerinin yaptığı araştırmaya göre, New York, Londra, Hong Kong ve Dubai gibi lüks konut piyasasının gündemde olduğu ülkelerde konut fiyatları düşmesine rağmen satışlar artmadı.

Genel olarak projelerin açılışlarının ertelenmesi, ekonomik krizin etkisiyle taahhütlerin gecikmesi ve yüksek kredi faizleri nedeniyle konut satışlarında beklenen hareketlilik yaşanmadı. Bu yüzden artan arzlara karşın mevcut stoklarda ise maliyetler ikiye katlandı.

2020 Corona’nın Etkilediği Sektörler Listesi

Corona’nın etkilediği sektörler 2020 yılında konut ve buna bağlı alt sektörler oldu. Özellikle mobilya, beyaz eşya, inşaat ve konut satışlarında ortalama %15’lik bir gerileme yaşandı.

Son iki ayda Yeni Zelanda ve Rusya’da konut fiyatları artış gösterirken, Dubai ve Bangkong gibi kentlerde de konut fiyatlarında düşüşler görüldü. Ancak buna rağmen yabancılara konut satışı artış göstermedi

Konut satışlarıyla birlikte en olumsuz etkilenen sektörler ise şu şekilde oldu:

  • Mobilya sektörü
  • Emlak sektörü
  • Restoran ve cafeler
  • Mesire yerlerindeki işletmeler
  • Araç kiralama firmaları
  • Kültür ve sinema
  • Spor
  • Yüz yüze eğitim veren kurslar
  • Hizmet sektörü

Tabi her sektör bu durumdan olumsuz etkilendi. Ancak bazı firmalar da e-ticaretin ve uzaktan çalışmanın avantajlarını yaşayarak daha fazla kar elde ederek istihdam sağladılar. Bu yüzden sipariş üzerine satış yapan e-ticaret siteleri, kargo firmaları ve benzer birçok sektör krizi fırsata çevirmiş oldu.

Türkiye’de Durum Vahim

Son 1 yılda adeta çakılma sürecine göre Türkiye’de de konut satışlarındaki durgunluk devam ediyor. Satılık konut ve iş yerinin yanı sıra, ofis kiralarında da dolar bazlı düşüşler yaşanmasına rağmen beklenen hareketlilik yaşanmadı.

A sınıfı ofis bölgeleri olan Maslak, Beşiktaş, Levent gibi bölgeler %43’lük düşüşe rağmen toparlanamadı. Birçok dükkan ve iş yeri kapanırken, boşluk oranları ise %30’lara çıktı. Pazardaki toplam büyüme %2’de kalarak beklenen etkilerin görülmesini önledi.

Faiz Arttırımı Olabilir

Konut kredilerinin düşüşe geçmesin oldukça zor olacağını tahmin eden uzmanlar Merkez Bankası’nın faiz arttırımı yapabileceğini ve temmuz ayına kadar ekonomik durumun bu şekilde süreceği görüşünü paylaşıyor. Nisan ayında ise ciddi bir enflasyon yükselişini öngören uzmanlar, birçok açıdan konut satışlarını da etkileyecek bu durum hakkında kayda değer düşüşlerin yaşanmayacağını ifade ediyor

Faiz indirimi beklerken birkaç ay daha sürmesi tahmin edilen faiz artırımının tüketicinin tüketim arzusunu azaltacağı ve daha fazla birim teşviki yaratacağı tahmin ediliyor. Bu şekilde de yaz aylarında konut kredisi faizlerinde beklenen indirimin gerçekleşeceği düşünülüyor.

Vatandaş Spota Yöneldi

Bu dönemde ev kuran ve eşya yenileyen vatandaşların da spot mağazalar yöneldiği görüldü. Özellikle ikinci el ve daha düşük fiyatlarla satılan ikinci el ürünler daha çok ilgi görmeye başladı.

İkinci el eşyanın yanı sıra giyim ürünlerinde de daha ekonomik olan yerleri tercih eden vatandaşlar online alışverişe yönelerek kredi kartı harcamalarını arttırdılar. Bu da daha fazla borçlanmayı beraberinde getirerek vatandaşın üzerindeki ekonomik yükü arttırdı.

Aynı zamanda Corona’nın etkilediği sektörler arasında yer alan ikinci el mağazalar da oldu. Çünkü üniversitelerin yakınlarında bulunan bu mağazalarda ev kurmak isteyen öğrenciler okula dönmeyince satış da gerçekleşmedi. Buna rağmen işini internete taşıyan birçok işletme, satışlarını çok etkin olmasa da sürdürebildi.

Yaz aylarında hareketlenmesi beklenen konut satışlarının hem Türkiye’de hem de dünya genelinde dikkat çekici bir şekilde artış göstermesi birçok kişinin ihtiyacı olan kiralık evlerin de fiyatlarını arttırabilir.

Yorumlar

mood_bad
  • Henüz yorum yok.
  • Yorum Yap