İçindekiler
Emlak Çevre Temizlik Vergisi konutlar ve iş yerlerine uygulanan, her yılın Mayıs ve Kasım aylarında alınan vergilerdir. Genelde bağlı olunan belediyeye yapılan bu ödemeler, online olarak yapılabildiği gibi belediyelere giderek gişelerden de yapılmaktadır.
Bu vergileri herkesin ödemesi gerekir. Ancak bazı kişiler bu vergileri ödemekten muaftır. Bulunulan evin 200 metrekareden az olması ve emekli geliri dışında geliri olmayanlar bu vergiyi ödemekten muaftır. Bununla birlike iş yerleri de emlak ve temizlik vergisini ödemek zorundadır. Taşınmazların bağlı olduğu konut ya da iş yerinin niteliğine göre değişen vergiler genelde su faturalarına yansımaktadır. Vergisini ödemeyen ve geciktirenler cezalı olarak yüksek faizlerle ödemektedir.
Bu vergilendirme sistemleri genelde yılda iki eşit taksite bölünerek tahsil edilmektedir. Zorunlu vergiler ödenmeden emlak satışı da yapılmamaktadır.
Emekli maaşından başka geliri olmayan ve evi 200 metrekarenin altında olanlar emlak vergini ödemekten muaftır. Bununla birlikte her yıl iki eşit taksitle ödenen emlak vergisinin ödenmemesi evin satışına olumsuz etkide bulunur. Ödemeyenler faiziyle birlikte ödemek zorundadır. Emlak Çevre Temizlik Vergisi gibi birçok vergi konutun ya da iş yerinin ödemek zorunda olduğu vergilerdir.
İş yerleri ve evler için gereken vergilendirme sürecinin başlatılması gerektiğinde taksit süreleri dahilinde tahsil edilmeleri gerekir. Her ay için yüzde 1.6 oranında gecikme zammı uygulanır ve her ev için ödenecek miktar farklılık göstermektedir. İş yerlerinde faaliyetler durmadığı sürece bu vergilerin ödenmesi şarttır.
Emlak vergisi belediyeye giderek yapılabileceği gibi bankacılık ve online belediyecilik üzerinden de ödenebilir. Ödenmedikçe gecikme zammı da her ay işlemeye devam edecektir.
İş yerleri ve evlerde emlak vergisi gibi çevre ve temizlik vergisi de zorunlu olarak ödenmesi gereken vergilerdendir. Belediyeye ödenen bu vergiler de her yıl iki kere alınır. Bu vergi hesaplanırken su kullanım bedelleri ele alınır. Metreküp başına her yıl değişen miktarlarla hesaplanan bu tür vergiler, aynı zamanda su faturaları üzerine eklenerek hesaplanır.
He yıl belediye meclisleri tarafından belirlenen birim fiyatlar her mekanda farklı şekilde faturalandırılır. Vergiler Büyükşehir belediyelerinde farklı diğer şehir belediyelerinde farklı oranlarda hesaplanır. Bazı durumlarda indirimli tarifelerde yararlanılabilir.
Türkiye’de 1993 yılından beri alınmaya başlanan bu vergilendime türü, belediyenin katı atık atlama ve su giderleri kapsamında aldığı bir vergi türü olarak dikkat çekmektedir.
Konut alıp satarken oldukça önemli olan emlak vergisi ve diğer rayiç bedeller konusunda çok sayıda yanlış anlaşılma vardır. Emlak Çevre Temizlik Vergisi gibi diğer vergi türlerinde de konutun belediye rayiçlerine göre vergilendirme yapılır. Yani 45 metrekarelik bir konut ile 300 metrekarelik bir konut için hesaplanan vergi aynı değildir. Bu yüzden vergilendirme sürecinde oldukça önemli olan rayiç bedeller doğru hesaplanmalıdır. Genelde gayrimenkul alıp satarken rayiç bedelin üzerinde satış yapılarak fazla paradan vergi usulsüzlükleri yapılmaktadır. Bu durum oldukça sorun yaratan etkilere yol açmaktadır.
Hem gayrimenkul alıcısına hem de satıcısına cezai yaptırımı olan bu tür işlemler gibi yanlış yapılan değerlendirmeler de vergi yükünü arttırabilmektedir. Emlak vergisi konusunda başarılı uygulamaların yapılmasını isteyen çok sayıda kişi, talep edilen değerlendirme üzerinden hesaplamalar yapmaktadır.
Emekli olan ve geliri az olan kişilerin 200 metrekareden düşük konutları ve iş yerleri için emlak vergisi ödemelerine gerek yoktur. Ancak diğer kişilerin yılda iki kez ödenen emlak vergisini ödemeleri, zorunlu deprem sigortalarını yaptırmaları gerekir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Konut yatırımı yapmak isteyenler için klavuz