İçindekiler
Konut satarken dikkat edilmesi gerekenler her mülk sahibin iyi bilmesi gereken konulardandır. Eğer satışta olan bir gayrimenkulünüz varsa bu konuda sadece bir alıcı bulmak yeterli olmaz. Sürecin yasal açıdan nasıl ilerlediğini bilmeniz size yardımcı olacaktır. Öncelikle satın alacağınız konuta gösterdiğiniz özen gibi malınızı satarken de dikkatli olmanız gereken detaylar var.
Satacağınız evinizde kiracı varsa bununla ilgili bildirimlerin yapılması, fiyat, ödeme ve komisyon varsa bunun hesaplanması, ilanları kaldırmak, vergileri kontrol etmek ve masrafları hesaplamak önem kazanır. Bu sıralamanın nasıl işlemesi gerektiğini size basitçe açıklıyoruz. Öncelikle taşınmanızın değerini belirlemek için ekspertiz yaptırmanız gerekir. Bu süreç ve sonraki süreçler aşağıdaki gibi olmalıdır.
Ev satmak için öncelikle piyasadaki değeri ve satış yapacağınız ilçedeki rayi bedelleri bilmeniz gerekir. Konut satarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda en önemli şey konutunuzu gerçek değerinde satabilmenizdir. Bunun için gerekli olan ekspertiz çalışmasının yapılması son derece önemlidir. Evin fiyatını belirledikten sonra diğer süreçlere başlayabilirsiniz. Konuru değerinden az ya da yüksek fiyata satmak hem etik açıdan hem de rayiç bedeller açısından birçok sıkıntı yaratabilir.
Konutun krediye uygunluk durumun tespit edilmesi için de ekspertiz çalışması oldukça önemlidir. Alıcıların konut alırken ilk sorduğu sorulardan biri budur.
Evin değerini öğrendiniz. Bundan sonrası ise çok daha önemli. Bir komisyoncuyla çalışacak mısınız yoksa evinizi kendiniz mi pazarlamak istiyorsunuz? Bunu belirlendikten sonra fotoğraf çekimi, evin ziyaret saatlerinin ayarlanması gerekir. Kendiniz de otursanız, başkaları da otursa ilanlar ve satış konusunda alıcı evi görmek istediğinde ne şekilde yaklaşacağınızı bilmelisiniz. İlan verme konusunda internetteki siteleri kullanabilir, sözleşme ve emlakçı anlaşmalarınızı en kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.
Gayrimenkul danışmanıyla çalışacaksınız sözleşme imzalamanız gerekebilir. Bunun için gereken iletişim sürecini planlayarak komisyon hesaplarını ve diğer detayları belirlemeniz gerekecektir.
Ev satış sözleşmesi ve benzer çalışmalardan sonra evin ödenmemiş olan vergilerinin kontrol edilmesi, rayiç bedellerin hesaplanması, komisyonların en iyi şekilde ayarlanması gibi durumlar ele alınmalıdır. Bu sürecin en iyi şekilde planlanmasını sağlayan ve bağlı olduğunuz belediyede gereken evrakları ve incelemeleri yaptıktan sona satışa engel bi durum oluşmasını önleyen çalışmalar yapabilirsiniz. Bazı durumlarda rayiç bedellerin düşük gösterilmesi ve ciddi cezai yaptırımlar yaşanabileceğiniz bu süreçteki ilerleyişinizin mutlaka hukuka uygun olması gerekecektir. Konut satarken dikkat edilmesi gerekenler herkes için hukuki süreç dahilinde ilerlemelidir.
Tüm işlemleri yaptıktan sonra satış gerçekleşecekse tapuya gidilerek gerekli işlemler yapılır. Bunun öncesinde ödeme yapılarak imzalar atılır ve eğer varsa komisyon ödemesi de elinize geçen paradan düşülerek satış işlemi gerçekleşir. Bir günde yapılabilen satış işlemleri kısa sürede tamamlanarak alıcının mülkü üzerine geçirmesi birkaç saat sürmektedir. Bu süreçten sonra da tapu devrinin yapılması gerekir.
Tapu devri, mülkün el değiştirmesi yani satılması demektir. Oldukça basit bir şekilde sürmektedir. İstenen belgeleri tamamlamak ve gerekli harç bedellerini ödedikten sonra kısa sürede tamamlanabilir. Bu sürecin hazırlanması için öncelikle tapu ve temsil belgeleri, DASK, emlak vergisi değerleri gibi belgeler beraberinde alıcıya tapunun devredilmesi sağlanabilir.
Tapu işlemlerinde hem alıcıların hem de savcıların usulsüzlük yapmaları yasaklanmıştır. Bu süreçte belirlenen değerlerin üzerinde para alıp satışı düşük göstererek az vergi ödemek ciddi para cezalarına neden olmaktadır. Bu yüzden her zaman konut satarken dikkat edilmesi gerekenler yasalar çerçevesinde ilerlemesi gereken işlemlerdir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenler