Türkiye’de Konut Yatırımına Uygun Şehirler

Yatırım yapmayı düşünen girişimciler için Türkiye’de konut yatırımına uygun şehirler hangileridir sorusu her zaman önemli olmuştur.

Yatırım yapmak öncelikle iş insanları için akla gelse bile konut yatırımına uygun şehirler şeklindeki soru alanı genişletir ve işin içine ev alarak gayrimenkul sahibi olmak isteyenleri de dahil eder. (Bu sorunun özellikle henüz evi olmayanları çok mutlu ettiği de aşikardır.) 

Hangi biçimde sorulursa sorulsun konunun emlak piyasasını yakından ilgilendirdiği ve canlılık yaratacağı da bellidir. Yurdumuzdaki bazı şehirlerin 1960’lı yıllardan beri iç göç aldığını ve cazibe merkezi haline geldiğini biliyoruz. İstanbul başta olmak üzere İzmir, Antalya, Adana gibi büyük şehirler bu listededir. 
Türkiye’de Konut Yatırımına Uygun Şehirler
Günümüzde artık taşı toprağı altın diyerek yaşanan toplu nüfus hareketleri görülmüyor. Günümüzde şehirlerin ekonomik güçleri, sosyal hayatının canlılığı, yatırım imkanları ve son zamanlarda çok yaygınlaşan doğa ile içiçe olma faktörleri hareketlenmeyi sağlıyor. Hatta bu hareketlenme artık büyük şehirlerden küçük şehirlere olmak üzere tersine bir yönde yaşanıyor. Emekli olup sakin bir yere yerleşme özlemi ise hiç geçmedi. Türkiye’de hangi şehirlerde konut yatırımı yapmak mantıklı?

Emlak Sektörünü Etkileyen Hususlar

Şehirlerin ekonomik güçleri ise ticaret başta olma üzere turizm, eğitim gibi unsurlara bağlı. Örneğin üniversite gibi eğitim imkanlarını artıran bir kurum o şehri kalabalıklaştırıyor. Veya marina yapılması bir sahil şehrinin kaderini değiştiriyor. Hatta şehrin yolların kavşak noktasında olması bile canlılığını etkiliyor. 

Bahsedilen bütün bu hususlar konut yatırımına uygun şehirler hangileridir diye sorulan soru hakkında da ipuçlarını veriyor. Özellikle turizm, her çeşidiyle bulunulan yeri cazibe merkezi haline getiriyor. Bilinen yaz turizminden başka kış turizmi, spor, kongre, kültür ve din turizmi denilenerek de ayrışan sahalardan başka sağlık turizmi de gündemde. 

Sağlık turizmi kapsamında sınıflanan termal turizmi ise ülkemizin yeni döviz kaynağı ve sosyal hareketlenmenin bir başka nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Özetleyerek söylenecek olursa termal turizm ülkemizde yeni cazibe merkezleri yaratmakta, yeni yatırım bölgeleri oluşturmakta ve dolaylı olarak emlak sektörünü de canlandırmaktadır.

Kütahya Hakkında Hemen Akla Gelenler

Termal turizminin sosyal etkileri diye bir başlık altında yazılacak konuya en iyi örneklerden biri Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı bir köy iken şimdilerde bir SPA merkezi haline gelmeye başlayan Yoncalı’dır. Bu cümle ayrıca konut yatırımına uygun şehirler hangileridir listesinin başına da Kütahya’yı yerleştiriyor. 

Beş yıldızlı otel kalitesinde hizmet veren termal tesisler son yıllarda bölgedeki turizmin hizmet kalitesini çok yükseltti. Böylece Kütahya dendi mi akla gelen o nadide porselenlerin yanına şimdi termal turizm faktörü de eklendi. 2018 yılında nüfusu yaklaşık 573 bin olarak açıklanan bu ilimizde zaten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin Temmuz 1992 yılında devlet üniversitesi statüsünde kurulmasıyla birlikte gözle görünür bir değişim başlamıştı.

Turizmin şehirlerde yarattığı devasa değişimler hakkında Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek beldesi ise adeta sosyolojik bir teze konu olacak şekilde ele alınabilir. 1990 yıllarında kendi halinde bir köy olan bu yerleşim yeri bugün dünya yat turizminin merkezleri arasında geçmektedir. Bilenler derler ki burada fiyatlar her bakımdan beşe altıya katlanmıştır. 

Aynı turizm potansiyelinin, termal turizm merkezi olarak Kütahya’da da olduğu çoktan fark edildi. Dileğimiz Kütahya’nın bu potansiyeli çok daha planlı kullanmasıdır. Bugün için bu il merkezinin yatırımcılar tarafından konut yatırımına uygun şehirler arasında görüldüğü kesin bir olgudur. 2017 yılında basında yer alan ve Kütahya’da en fazla iş yerinin inşaat sektöründe olduğunu açıklayan haber bugün için de değişmemiştir. Türkiye’de konut yatırımı için Kütahya neden uygundur?

Yorumlar

mood_bad
  • Henüz yorum yok.
  • Yorum Yap