Kısıtlı bütçeyle tadilat işleri gerçekleştirmek istediğinizde aslında bunun mümkün olduğunu keşfedebilirsiniz. Çünkü birçok kişi, minimum masrafla harikalar yaratmanın keyfini çıkaracaktır. Belki de iç tadilatlardan bahsederken duyacağınız en yaygın ifadelerden biri “başlangıçta ne harcamayı planlıyorsanız, onu ikiye katlayın ve onunla zamanı ikiye katlayın” felsefesidir.
Tadilat, ölçeği ne olursa olsun, özellikle son dakikada beklenmedik değişiklikler ortaya çıktığında çok zaman alıcı ve maliyetli olabilir. Ancak, genellikle iç mekan düzeninin artık verimli olmadığı veya iç tasarımın biraz modası geçmiş olduğunu ve değişim zamanının geldiğini hissettiğimiz durumlarla karşılaşıyoruz.
Alanınızı yükseltmek, tüm birikiminizi harcamak anlamına gelmez ve daha az harcamak, mutlaka düşük kaliteli iş anlamına gelmez. İnşaat işlerini kendiniz yapmaktan mobilya parçalarına tamamen yeni işlevler kazandırmaya kadar, burada konut ve ticari iç mekanları bankayı bozmadan yenilemenin farklı yolları var.
Müteahhitler ve inşaat işçileri işe almak kalite ve zaman açısından ideal bitirmeyi sağlasa da, işçilik ücretlerinden tasarruf edilebilir veya projenin diğer kısımlarına yatırım yapılabilir. İşi kendiniz yapmak için beceri setiniz veya boş zamanınız yoksa, harici yardımı nerede kullanmayı tercih ettiğiniz konusunda çok seçici olun, bunu sıhhi tesisat veya elektrik işleri ile sınırlandırın.
Kendin Yap yaklaşımına geçmeye karar verdiğinizde, evdeki bir odayı veya alanı kapatın ve projenin tamamı için küçük bir atölyeye dönüştürün ve büyük bir ödeme yapmaktan kaçınmak için aile üyelerinden, komşulardan veya arkadaşlardan araçlar ödünç alabilirsiniz.
İçindekiler
Yerel malzeme, uzmanlık veya inşaat yöntemleri olsun, yerel teknikler ve malzemeler, finansal ve çevresel faydaları nedeniyle mimaride giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu yüzden inşaattan kaynaklanan çevresel ve ekonomik harcamalar konusunda artan endişeler, dünyanın en büyük nüfus baz ve en hızlı ekonomik gelişme olarak kabul edilir.
Ahşap, fayans, taş, tuğla, bambu, sıkıştırılmış toprak ve geri dönüştürülmüş fırın tuğlaları gibi yerel malzemelerden yararlanabilirsiniz. Uygun fiyatlı seçenekler genellikle evden çok uzakta bulunmaz, bu nedenle projeye başlamadan önce etrafınıza sorun ve mümkün olduğunca çok araştırma yapın. Böylece kısıtlı bütçeyle tadilat yapabilirsiniz.
Her zaman çok açık görünmeyebilir, ancak günlük olarak bir dizi mobilya parçası ve aksesuarla çevrili kalabalık bir odada oturmak, özellikle çalışma alanı aynı derecede kalabalık görünüyorsa ve hissettiriyorsa, sonunda bunaltıcı hissettirecektir. Bu, alanı temizlemenin ve artık değer katmayan veya raf ömrünün sonuna gelmiş mobilya veya dekor parçalarını çıkarmanın zamanının geldiğini gösterir.
Aynısı duvarlara da uygulanabilir, daha fazla alan eklemek veya dolaşımı serbest bırakmak istiyorsanız, mümkün olduğunca yük taşımayan her şeyi kaldırın. Yapısal bir felaketten kaçınmak için bir uzmanın yardımını kullanarak ne tür bir duvarı kaldırdığınızdan emin olun.
Duvarları mevcut boya işlerinden arındırmak ve endüstriyel bir görünüm elde etmek de çok para tasarrufu sağlayabilir. Açıkta kalan duvarların, çok fazla yalıtım malzemesi kullanmaktan kaçınmak için dış duvarlardan veya cephelerden ziyade iç duvarlarda en iyi şekilde kullanıldığını unutmayın.
Çoğu iç mimar, boyanın bir iç mekanı değiştirmenin en ucuz ve en etkili yollarından biri olduğu konusunda hemfikirdir. Yeniden boyamayı düşünen ilk yüzeyler duvarlar ve tavanlardır ve en ucuz malzeme su bazlı boyalardır. Daha ucuz boyaların çok az titanyum içerdiğini veya hiç titanyum içermediğini unutmayın. Bu, bir kat pahalı, yüksek kaliteli boyanın kapsamına eşit olması için neredeyse üç kat gerektirebilir. Dolapların, kapıların veya pencere çerçevelerinin rengini değiştirmek, mekanın görsel kimliğini de büyük ölçüde değiştirebilir. Panelleri zımparaladığınızdan ve önce astar ile boyadığınızdan emin olun, ardından daha mat bir yüzey için uygun fiyatlı su bazlı bir formül veya benzersiz bir tebeşir bazlı formül ile yeniden boyayın.
Mobilya açısından, yeniden boyama sandalyeleri, özellikle hala iyi durumdalarsa ve zamansız bir tasarıma sahiplerse, yenilerini satın almaktan çok daha ucuza mal olabilir. Genellikle gözden kaçan bir başka “yeniden boyanabilir” tasarım öğesi, döşeme harcıdır. Fayans derzlerinin rengini değiştirmek, mekana yepyeni bir kimlik kazandırabilir ve monte edilen armatürleri görsel olarak çerçeveleyebilir.
Duvarlara, dolaplara, sandalyelere ve derz dolgularına ek olarak, mutfak tezgahları, yüzey astarla boyanarak tamamen yeniden şekillendirilebilir, ardından sahte bir granit/mermer kaplama oluşturmak için sünger benzeri şablonlar veya fırçalarla silinebilir ve lekelenebilir. Son adım, boyayı ısıdan ve temizlik kimyasallarından korumak için yüzeyi son kat ile kaplamak olacaktır. Tezgahı yenilemek ucuz olmasa da, büyük olasılıkla yepyeni bir mermer tezgah sipariş etmekten daha ucuza mal olacaktır.
En önemli kısıtlı bütçeyle tadilat ipuçlarından biri, sahip olduklarınızla çalışmaktır. Bunu söyledikten sonra akla gelmesi gereken ilk soru şudur: Yenisini almakla karşılaştırıldığında mobilya parçasını tamir etmek ne kadara mal olur?
Yeni bir nesne satın almanın, yenilemekten veya kendinizinkini yapmaktan çok daha ucuza mal olduğu zamanlar vardır. Bu nedenle, nihai bir karar vermeden önce piyasada nelerin mevcut olduğu ve satıldıkları tüm farklı fiyatlar hakkında biraz araştırma yaptığınızdan emin olun.
İkincisi, hemen hiçbir şey atmayın – her öğenin yeni bir şeye yeniden doğma potansiyeli vardır, bu nedenle para biriktirmenin en iyi yolu, sahip olduklarınızla çalışmaktır. Örneğin, kanepeleri veya yemek sandalyelerini atmak yerine, özellikle çerçeve hala nispeten yeniyse, minderleri ve kumaşları yeniden kaplayabilirsiniz. Ve yeniden kullanılabilecek mobilya parçalarınız yoksa, ikinci el mağazalarında veya garaj satışlarında potansiyeli olan birçok eşya bulabilirsiniz.