Ev almak isteyenler için çok önemli olan konut fiyatları, son zamanlarda oldukça yüksek seviyelerde seyir göstermektedir. Son dönemdeki konut fiyatlarındaki artışın sebepleri için birkaç sebep göstermek mümkün olmakla birlikte fiyatların tek bir nedenden ötürü artış göstermesini ifade etmek güçtür.
İçindekiler
Normal koşullar altında konut fiyatlarının artma sebebi olarak temel kriterler söz konusudur. Buna enflasyon yani hayat pahalılığı, kazanılan ücretlerin düşük olması, ev ihtiyacı yani konut bulmak zorluğu gibi ana temel sebepler gösterilebilmektedir. Ancak son zamanlarda Türkiye’de konut fiyatlarının artması kısmen bu maddelerin dışında kalmakta ve dinamik değerlere yaslanmaktadır.
Konut ekspertiz değeri neye göre belirlenir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.
Enflasyon oranlarının yükselmesi halinde her şeyin fiyatının artacağı gibi konut fiyatlarında da artış olduğu gözlemlenmektedir. Enflasyon mevcut paranın değerini kaybetmesi demek olduğu için istenen eşyanın alınması için daha fazla paranın olmasını gerektirmektedir. Kısaca hayat pahalılığı olarak da adlandırılan bu durum, tüm alanlarda olduğu gibi konut fiyatlarının da artmasını sağlamaktadır. Ancak enflasyona bağlı olarak kısmi oranlarda fiyat artışı olması gerekmektedir. Başka bir deyişle enflasyon oranının yansıması keyfi sebeplere dayanmaz ve tüketici endeksli olarak hazırlanması gerekmektedir. Her sene konut fiyatları başta olmak üzere; her şeyin değerinin artmasının nedeni enflasyon yani hayat pahalılığı olmakla birlikte bu etmen tek başına konut fiyatlarını belirlememektedir.
Bazı bölgelerin değer kazanması ile birlikte konut fiyatlarında da artış görülmektedir. Örneğin daha önceden çok düşük fiyata konut bulunan bir bölgeye hastane, fabrika ya da benzeri bir yatırım yapıldığı zaman doğrudan bu durum konut fiyatlarına yansımaktadır. Aynı şekilde üniversite açılması, bölgenin çekim merkezi haline gelmesi, insanlar tarafından bölgede konut bulmakta zorluk çekilmesi gibi nedenler de hem mülk sahibi hem de inşaat firmaları tarafından fiyatların yükselmesine neden olmaktadır.
Otomobil piyasasının özellikle ikinci el araçların fiyatlarının yükselme sebebi olarak sıfır araç bulma zorluğu temel faktör olsa da konutlar için böyle bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla konut fiyatlarının artma nedeni olarak konut azlığından bahsetmek mümkün olmamakla beraber salgın döneminde konutların inşası ve yapımları devam etmiştir. Bu bakımdan konut fiyatlarının artma gerekçeleri olarak konut sayısının azlığı temel alınmamaktadır. Ancak değerli bölgelerde, kredi tutarlarının düşmesi nedeniyle satılık olan konutlar çok kısa sürede satılmış, kalan konutların fiyatı ise talebin çok olması yüzünden artma eğilimi göstermiştir.
Ayrıca müstakil konut almanız için 6 neden yazımıza da bakabilirsiniz.
Koronavirüs salgını yüzünden ekonomiyi canlandırmak için alınan kararlardan birisi olan düşük konut kredisi faizleri; tarihteki en uygun faiz oranlarına indirgenmiş olsa da bu durum mülk sahipleri tarafından fiyatların yükseltilmesine neden oldu. Sıfır konutta 0,64 faiz, ikinci el konutta 0,74 faiz oranları sayesinde çoğu kimse ev almak isteyeceği için bu durum konut piyasasını canlandırması hedefleniyordu. Fakat mülk sahiplerinin herkesin daha rahat kredi çekeceklerini düşünerek fiyatları yukarıya çekmesi ve daha fazla kâr elde etme istekleri konut fiyatlarının artması ve yükselmesinin son dönemlerde en büyük sebebi olarak görülmektedir. Bu bakımdan tüketici krediyi düşük faizlerden çekmiş olsa bile konutun ederinden daha fazla ödeme yaptığı için esasında krediyi düşük faiz ile almasının avantajlarından yararlanamamaktadır. Yapılan son araştırmalara göre; konut fiyatlarında düşük faiz imkânı ile birlikte en az yüzde 25 artış yaşanıyor ve bu durum ise ev sahibi olmak isteyenlerin de beklemesine ya da yine ev alamamasına neden oluyor.