Peyzaj mimarlığı bugün birçok kişi tarafından yanlış olarak algılanmaktadır. Ancak bu dal park bahçe düzenleme gibi basit bir anlayışın içine yerleştirilmiş olmasına karşın bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinidir. Temel ilkesi doğal ve kültürel yaşam alanlarında özellikle fiziksel çevrede dengeyi sağlamak, insan mutluluğunu ön planda tutarak doğanın ve temel fiziğin tüm gereksinimlerini en verimli şekilde kullanmaktır.
İçindekiler
Peyzaj mimarlığı bugün bir mimarlık bilimi olmasına karşın çok eski tarihlerden itibaren gerçekleştirilmeye başlamış önemli bir daldır. Dünyanın yedi harikası olarak bilinen mimari eserlerin içinde de yer aldığını gördüğümüz bu mimari kentsel yaşamın başladığı yıllardan bu yana devam etmektedir. Mimariden çok daha önce olduğu düşünülen peysaj mimarisi özellikle tarım alanında tarlaların sulanması, toprağın verimliliğinin artması gibi konuları da içine almıştır. Örneğin Babil’in Asma bahçeleri tam bir mimari harika olarak değerlendirilmektedir.
Teknolojinin ilerlemesi, dünya şehirlerinin genişlemesi ve özellikle kentsel yaşam alanlarının yüzeysel olarak genişlemesi gibi nedenlerle doğal ve ekolojik denge kontrol ihtiyacı hissetmektedir. Peyzaj mimarlığı artık her alanda insan ve doğa ilişkisinin görüldüğü bu yaşam alanlarında düzenleme, kontrol altına alma, yenileme gibi görevleri üstlenmektedir. Peyzaj mühendisliği ve peysaj planlama olarak iki temel alanda faaliyet gösteren mimarlık dalı, bilim, teknoloji ve mühendisliğin en temel ilkelerini esas alarak doğal ve ekolojik dengeyi önemser. Planlar, hesaplar ve eylem planıyla yerine getirir.
Özellikle büyük şehirlerde ortaya çıkan doğa-kent ilişkisinde son derece büyük önem taşıyan peysaj mimarlığı yerel yönetimlerin projelendirdiği ve hayata geçirdiği çok sayıda yapıya yer vermektedir. Gün geçtikçe önemi artan bu mimarlık alanı her geçen gün daha fazla anlaşılır ve ihtiyaç duyulur hale gelmiştir. Dere yataklarının kontrol altına alınmasından çevre düzenlemelerine kadar her çevresel alanı içine alır ve tüm restorasyon işlemlerinde büyük bir önem taşır. Nefes alan ve huzur veren bir yaşamın ilkesine sahiptir.