2021 konut fiyatları özellikle pandemi etkisiyle oldukça dengesizleşti. Bu durum ekonomik açıdan da olumsuz ivmede bir seyir göstermektedir.

İlk çeyrek gittikçe artan konut fiyatlarına rağmen satışların yarı yarıya düşüş gösterdiği bir ivmeyle geçti. Bu zıt dalgalanma yatırımcıların farklı şekilde durumu değerlendirmesine neden olmaktadır.

Kimi yatırımcılar fiyatların nihayetinde düşeceğini düşünürken, ev sahibi olmak isteyen ve kısıtlı nakitleri bulunan alıcılar yükselen banka faizleri nedeniyle konut alamadı.

Konut almanın neredeyse imkansız olacağını ve konut fiyatlarının düşmeyeceğini savunanlar paralarını dövize yöneltti. Ortada güvensiz bir durum bulunduğundan piyasa da durgunlaştı.

Ev sahipleri krize rağmen konut fiyatlarını arttırmaktan, bankalar faiz indirimi yapmadığından piyasa gerçekten de ciddi bir krizle boğuşmaya başladı.


Fiyat Artışını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?


2021 konut fiyatları özellikle son yılda yaşanan pandemi kaosunda tüm nakdin yardım ve sağlık harcamalarıyla gıda harcamalarına akması sonucu piyasalarda oluşan fiyat artışlarına bağlanmaktadır.

Para akışının özellikle inşaat sektörü ve hammadde piyasasında azalma göstermesi maliyetleri arttırmıştır. Artan maliyetlerle birlikte yeni yapıların fiyatları sürekli artış gösterdi. İkinci el piyasası da yüksek enflasyon ve dövizde gelişen artışlarla taşınmazlar üzerinde fiyat artışına gitmişlerdir.

Ancak bunun yanı sıra alıcılar da bu durumdan etkilenerek artan fiyatlar karşısında alım yapmak yerine beklemeyi tercih etmektedirler. Banka faizlerinin yüksek olması ev alımını olumsuz etkiledi. Kısıtlı rakamlara sahip kişilerin kredi çekmelerini neredeyse imkansız hale geldi. Alımlar düşük, fiyatlar ise yüksek olarak ilerlemektedir. Bu durum fiyat artışını daha da yükselmesine neden olmaktadır.

Öte yandan yüksek konut kredisi faizleri, çekilen miktarın 3 katını geri ödeme sıkıntısını da beraberinde getirdi.


2021 Yılındaki Beklentiler


2021 konut fiyatları
hakkında uzmanlar piyasalarda devam eden bu dalgalanmanın ne kadar daha devam edeceğinin öngörülemeyeceği fikrinde birleşmiş durumdalar.

Hammadde fiyatları artmaya devam ederken ve döviz de aynı seyirde genişlerse yakın zamanda fiyatlar daha da yükselecek. Bu da artışların daha fazla olacağı beklentisini beraberinde getirecek.

Diğer yandan satışların düşüş ivmesi gösteriyor olması da fiyatlar üzerine baskı yapacak gibi görünebilir. Ancak yatırımcılar ve yeterli nakdi olanlar emlak yatırımlarına devam etmekteler.

Giderek artan fiyatların şimdiki seviyeden daha da yukarılara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu görüşe sahip olan yatırımcılar, emlak yatırımının kazançlı olmayacağı kanaati içindeler. Ancak yine de fiyatların düşüş göstermesi 2021 yılında beklenen bir durum değil.

Yorumlar

mood_bad
  • Henüz yorum yok.
  • Yorum Yap