Ev Satın Alırken Çıkan Masraflar Nelerdir?

Ev almak herkesin hayali olsa da özellikle ilk kez ev alacaklar ev satın alırken çıkan masraflar konusunda habersizdir. Bu durum ise özellikle düşük bütçeye sahip olan kimselerin zorlanmasına neden olmaktadır. Daha önceden ev satın alma sırasında çıkacak masrafların bilinmesi halinde bütçe hesaplaması da doğru bir şekilde yapılabilecektir.

Ev Bedeli

Ev alırken masraflar listesinin başında elbette evin kendi bedeli gelmektedir. Alıcının talep ettiği tutar olan bedel konusunda alıcı ile pazarlık yapmak mümkündür. Masraflar arasında ev satın alırken en büyük kalemi oluşturur ancak çoğu kimse sadece ev bedeli ödenmesi ile ev satın alabileceğini düşünmektedir. Diğer masraflar da azımsanmayacak noktadır. Eğer ev, doğrudan alıcıdan değil, banka ihalesi yani bankanın satışa çıkardığı bir şekilde alınıyorsa, bu durumda ev bedeli teklif usulü ile belirlenmektedir. Teklif usulü ev almak için ise bankanın açtığı ihaleye katılmak gerekmektedir. İhaleye katılmak için bankaların talep ettiği katılım ücreti bulunmaktadır.

Son dönemdeki konur fiyatlarındaki artışın sebepleri nelerdir? Hakkında detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Emlakçı Komisyonu

Satın alınacak ev eğer emlakçı vasıtası ile alınıyorsa bu durumda alıcı emlakçı komisyonunu yani aracılık ettiği için belirlenen tutarı emlakçıya ödemek zorundadır. Emlakçılar genelde hem alıcıdan hem de satıcıdan ücret talep edebildikleri gibi mülk sahibi ile anlaşmaları neticesinde sadece alıcından komisyon bedeli isteyebilmektedirler. Bu nokta, genelde satıcıların 150.000 liralık bir evi emlakçıya örneğin 155.000 TL’den satışa çıkarmaları şeklinde çözülmektedir. Aradaki beş bin liralık ücret doğrudan emlakçının olmaktadır. Ayrıca satış fiyatının yüzde 2’si ve yüzde 18 KDV oranı ile birlikte emlakçıya satın alan de komisyon ödeyecektir. Bu bedel, doğrudan satıcıdan ev alınması halinde talep edilmemektedir.

Tadilat Masrafları

Ev satın alırken oluşan masraflar arasında alınan evin tadilat masrafları bulunmaktadır. Her ne kadar yeni bir ev alınsa bile mutlaka tadilat masraflarının olacağı göz önünde tutulmalıdır. İkinci el evlerde ve özellikle yaşı büyük olan binalarda ise tadilat masraflarının çok daha fazla tutacağı alıcı tarafından bilinmelidir. Tadilatın yapısına ve malzeme kalitesine göre değişecek tadilat masrafları için net bir tutar söylemek mümkün değildir.

Tapu Harç Masrafı

Ev satın alacakların bilmesi gereken masrafların başında tapu harç bedeli gelmektedir. Tapunun satın alanın üzerine işlenmesi için bu bedel, tamamen devletin kendisine aldığı ve harç bedeli olarak geçen bir harcamadır. Mülk sahibine ya da emlakçıya ödenmez, noter sırasında harç bedeli olarak tahsil edilmektedir. Genelde harç masrafı alım yapılan bedelin yüzde 2 ve 4’ü arasında değişmektedir. Bu bakımdan ev bedeli yükseldikçe tapu masrafı da artış göstermektedir.

Zorunlu Deprem Sigortası

Ev satın alırken masraflar arasında tapu devir işlemi esnasında DASK olarak bilinen zorunlu deprem sigortasının poliçesi de istenmektedir. Sigorta her yıl yenilenmekte olup ev alırken alıcının bu poliçeyi kendi adına taşıması gerekmektedir. Binanın yapısına ve özelliklerine göre sigorta bedeli de değişiklik göstermektedir.

Konut ekspertiz değeri neye göre belirlenir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Döner Sermaye Bedeli

Ev satın alırken tapu döner sermaye bedelinin de alıcı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Bu tutar her yıl ilgili kurumlar tarafından belirlenmekte olup binanın yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu tutarın ödenmesi için tapu dairelerini kullanmak gerekmektedir.

Emlak Vergisi

Ev satın alırken alıcının ödeyeceği bir diğer bedel de emlak vergisidir. Ev aldıktan sonra her yıl bu verginin ödenmesini gerekmektedir. Emlak vergisinin bitiş tarihi olarak herhangi bir süre bulunmamaktadır. Ev tapusu kişinin üzerinde olduğu müddetçe emlak vergisi devlete ödenmektedir.

Bunun yanında abonelik masrafları, çevre temizlik vergisi ve kredi masrafları da yine ev satın alırken çıkacak masraflar arasında değerlendirilmelidir.

Yorumlar

mood_bad
  • Henüz yorum yok.
  • Yorum Yap