Çoğu şirket için, 2020 yılı yeni zorlukların ortasında, her alanda yenilik ve uyarlamaları yeni bir zirvede görüyoruz. Yöneticiler, müteahhitler, liderler ve hatta yatırımcılar, yalnızca hükümet düzenlemelerine uyumu sürdürmek için değil, aynı zamanda kendilerini ve çalışanlarını sağlıklı tutmak için düşünme biçimlerini değiştirmek zorunda kaldılar.
Binaları mümkün olduğunca az insanla nasıl inşa edersiniz? Ekip olarak çalışırken sosyal mesafe kurallarına nasıl uyuyorsunuz? Hem sahada hem de saha dışında işçiler arasındaki teması nasıl azaltırsınız? Bunlar, cevaplanması gereken daha zor sorular arasındaydı. Ancak sektördeki insanlar ve inşaat şirketleri de uyumlu kalmak, daha iyi performans göstermek ve nihayetinde daha karlı olmak için iş uygulamalarının çoğunu dijitalleştirmek için hamleler yapıyor.
Hepimiz bu tarihi salgın boyunca devrim yapmak zorunda kaldığımız için hiçbir endüstri kurtulamadı. İnşaat sektöründe yavaş da olsa bu dönüşüm zaten gerçekleşirken, COVID-19 tek başına bunu daha büyük bir önceliğe dönüştürdü. Şimdilerde sektörde yeni normaller oluşturuldu.
İçindekiler
Sahadaki sayıların en aza indirilmesiyle, olası satışlar ve saha yöneticileri, genellikle uzaktan, üretkenliği en üst düzeye çıkarma zorluğuyla karşı karşıyadır. Bugünlerde bunu başarmaya yardımcı olacak teknoloji çözümleri ortaya çıktı. Çoğu saha verilerini toplar, ekipman kullanımını izler, bütçe ve üretkenlik analizleri sağlar ve daha fazlasını yapar.
Geleneksel inşaat işlerinin çoğu saatlik olarak ücretlendirilir. Bu nedenle, eğer birisi saat başındaysa, ödeme almaları gerekir. Pandemi başladığından beri birçok çalışanın çalışma saatleri değiştiğinden, çalışanlara ne, ne zaman ve nasıl ödeme yapıldığını takip etmek daha önemli hale geldi. Uygulamalar (yazılımın yanı sıra) eski moda zaman çizelgeleri ve kağıt hesap çizelgeleri karşısında önde gelen seçenek haline geliyor.
İnsanlar şantiyelerde çalıştıkları sürece güvenlik her zaman büyük bir endişe kaynağı olacaktır. Şimdi, proje yöneticileri yeni bir tür güvenlik sorunuyla uğraşıyor: Birisi COVID-19 ise, bulaşıcıyken kiminle temas halinde olup olmadığını belirlemek çok önemlidir. Yine de bu işte her zaman bu kadar basit değil. Çalışanlar, denetçiler, satıcılar ve müşterilerin hepsinin aynı alanlara girip çıkması gerekir, bu nedenle kimin nerede olduğunu takip etmek zor olabilir. Ancak bunu yapmanın gerekliliği, sektördeki insanlara QR kodları, GPS izleme ve otomatik e-postalar ve uyarılar gibi teknolojileri ilk elden görme ve bunlardan yararlanma şansı verdi.
Fiziksel teması en aza indirmek amacıyla, sektördeki İK departmanları, işe alma, işe alma ve işe alım için dijital araçları benimsemiştir. İş fuarları, yüz yüze görüşmeler ve yerinde gölgelendirme yerine, giderek daha fazla şirket inşaata özel işe alım platformları, uzaktan görüşme ve video veya artırılmış gerçeklik AR eğitim yöntemlerini kullanıyor.
Yapay zeka, yeni nesil site haritalama ve yönetimi için zaten bir seçenekti ancak çalışanların konumlarını izleme ihtiyacı onu ön plana daha da yaklaştırdı.
Uzaktan toplantılar, bulut tabanlı dosya paylaşımı ve depolar, bina bilgisi modelleme ve çevrimiçi sipariş verme, yapay zeka gibi, endüstrinin bazı köşelerinde halihazırda kullanılmakta olan tüm teknoloji türleridir. Artık tamamen zorunluluktan dolayı, dijital benimseme yaygınlaştı ve hızlandı.
İnşaat sektöründeki hiç kimse, endüstrinin yaşadığı uzun süredir devam eden beceri boşluğundan etkilenmez. Ekonomi çökmüş ve işsizlik artmış olsa bile, vasıflı ticaret işçileri bulmak kolay değil. Ve endüstri çapında teknoloji ve bağlantıya geçiş, sorunu yalnızca daha da kötüleştiriyor. Geleneksel becerilerin yanı sıra, bugünün liderlerinin ve yarının çalışanlarının giderek daha fazla dijital okuryazar olması gerekecek.
Küresel bir tedarik şokunun ardından, dünya çapındaki endüstriler tedarik zincirlerini daha sağlam bir zemine kaydırmak istiyor. Kısmen, satıcıların bölgeselleştirilmesini içerebilir – ancak daha geniş anlamda, teknoloji için bir iştir. İzleme, tahmin etme ve analiz etme, tedarik zinciri esnekliği üzerinde önemli etkilere sahiptir. Ayrıca teknolojinin insanlardan daha iyi olduğu her şey olduğu ortaya çıktı. Tedarik açısından teknolojiyi benimsemek, şirketlerin dinamik pazarlarda kıt kaynakları yönetmeye devam etmelerine ve gelir akışlarını sağlam tutmalarına yardımcı olacaktır.