TOKİ başvurusu ile konut sahibi olmanın belirli şartları bulunmaktadır. Özellikle belirli bir limitte geliri olan ailelerin, doğal yaşamda normal süreçlere sahip olamayan ve rekabet edemeyen bireylere tanınmış bir ayrıcalık olarak karşımıza çıkan TOKİ evlerinin satışları oldukça basit bazı şartlara dayanmaktadır.
Amaç özellikle hayatları boyunca ev sahibi olma imkanı bulunmayan ve desteğe ihtiyaç duyan bireylerin devlet desteği ve özel ödeme imkanlarıyla ev sahibi olmalıdır.
İçindekiler
T.C. vatandaşı olması ve yaşadığı şehirde ikamet ediyor olması gerekmektedir. Yaşadığı veya başvuru yapılacak proje kendi ilinde olmalı ve o ilde en az 1 yıldır ikamet etmelidir. İkamet yoksa bulunduğu ilde nüfusa kaydı olması da yeterlidir.
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracaklarda en az 3 yıldır ikamet etmesi gerekiyor. Daha önce TOKİ evlerinden satın almamış veya Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olmalıdır ancak Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri bu kuralın dışında tutulmaktadır.
Ev alacak kişinin kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir ancak tarla, bağ, bahçe, köy evi ve varsa mevcut iş yeri bu kapsamın dışında tutulmaktadır. Aileden kalma memleket arazisini TOKİ sistem dışı tutmaktadır. Ve yine Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi için daha önceden edinilmiş ve gayrimenkuller sistem dışında sayılmaktadır.
TOKİ başvurusu yapacak kişinin başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması aranıyor ancak eşi vefat etmiş olan dul kadınlar için aranan bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Aylık hane halkı gelirinin tüm yardım ve edinilmiş ekstra gelirlerle birlikte (gıda, yol yardımı vs.) en fazla net 5.500 TL olması gerekiyor ancak İstanbul ili için bu rakam 6.000 TL olarak belirlenmiştir. TOKİ başvurusu yapacak haneden sadece bir kişi başvuruyu yapabilir. Bir haneden birden fazla başvuru olduğunda bu başvurular geçersiz sayılmaktadır.
• Kimlik Fotokopisi,
• Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”
• Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair),
• Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazı.
Projeye başvuru yapabilmek için bir harç bedeli ödenmektedir. Resmi site üzerinden yapılan başvurunun kabul edilmesi ve kuraya katılabilmesi için başvuru yapılan dairenin büyüklüğüne göre belirlenen harç bedeli ödenmesi gerekiyor. Bu bedel 2+1 daireler için 500 TL, 3+1 ve üstü daireler için 1000 TL dir.
Kura çekiminde daire çıkmaması durumunda ödenen harç bedeli geri ödenecektir. TOKİ başvurusu harç bedelleri başta Ziraat bankası ve Halk bankası olmak üzere anlaşması bulunan tüm bankalarda ödenebilmektedir.
Harç bedelinin ödenmiş olması ve gerekli diğer tüm belgelerin toplanmasıyla başvuruya engel teşkil etmeyen durumlarda başvurular yapılmakta ve kura çekimi ile ev sahibi olmaya hak kazanılmaktadır.