İçindekiler
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de gittikçe artan toplu ve çok katlı konutlar müstakil konut tiplerine olan ilgiyi öne çıkarmaktadır. Şehir hayatında çok katlı binalarda yaşayan insanların çoğu hiç şüphesiz müstakil bir konutun hayalini kurarlar. İşte bu hayali kurulan müstakil konut nedir ve neden bu isimle anılır sorusunun cevabını çeşitli anlatımlarla vermek mümkündür. Genel kabul gören tarif; başka bir yapı ile bağlantısı olmayan bağımsız konutlara ‘Müstakil konut denir. Tariften anlaşılacağı gibi iş ya da konut olarak kullanılan bir evin veya işyerinin Müstakil olabilmesi için üstünde, altında ya da bitişiğinde başka bir yapı olmaması gerekir. Bunun yanı sıra mülkiyeti de ev sakinlerine ait olmalıdır.
Büyük kent merkezlerinde müstakil konut nerede ise yok denecek kadar azdır. Şehirlerin birçoğunda parmakla sayılabilecek kadar az olan müstakil konutlar ya tarihi öneminden dolayı ayakta kalmış tarihi eser evler veya üst tabaka insanlara ait olarak varlıklarını sürdürürler.
Birçok gelişmeye paralel olarak insanların müstakil konut sahibi olmak arzusu gittikçe artmaktadır. Bunun nedenleri sayılmayacak çoktur biz öne çıkan tercih nedenlerini sıralayacağız. Öncelikli olarak Müstakil evde yaşamanın toplu konutlara göre birinci farklılık nedeni kentin dışında huzur içinde bir yaşam sürmektir. Şehir yaşamının gürültüsü ve karmaşasından sıkılmayan insan yok denecek kadar azdır. Bunun yanı sıra her insan doğayla baş başa yaşamayı özler.
Çok katlı binalarda yaşayan insanlar doğal olarak toplum oluşturdukları için bazı toplumsal kurallara uymak zorundadırlar. Müstakil bir konutta ise bireyler özgür iradeleri doğrultusunda hareket ederler. Müstakil konut başlı başına bir mimari özgürlük seçimi sunar. Hayali kurulan ev yapım aşamasında mülk sahibi olacak kişi tarafından istenildiği ölçüler ve tercihler doğrultusunda yapılır.
Müstakil Konut için tek seçenek hiç şüphesiz ‘lüks Villa’ ile sınırsız değildir. Günümüzde hızla yayılan prefabrik konutlar bu tür hayal kuranların çok zorlanmadan müstakil konut sahibi olabilmelerinin yolunu açmıştır. Özellikle son yıllarda doğal afetler de göz önüne alındığında bir tercih patlamasına yol açmaktadır. Prefabrik konutların en özel şekli hiç şüphesiz taşınabilir olmasıdır. Özellikle son yıllarda gerek ahşap gerek metal tercihleri ile kolayca yapılıp sökülebilen prefabrik evler çok farkındalık yaratmaktadır. Espri ile karışık bir tanımlama ile kişi, “evini sırtına alıp” yaşadığı kenti terk edip bir başka kente taşıyabilir.
Müstakil konut demek doğa demektir. Bu nedenle her müstakil konut şüphesiz önünde yeşil bir alan ve çevresinde doğal bir zemin barındırır. Sadece sakinlerine ait olan yeşil alan sahipleri tarafından dilenildiği biçimde kullanılır. Mülk sahibi bahçesinde istediğini eker biçer isterse havuz bile yapar.
Müstakil konut sahibine istenildiği kadar kat seçeneği sunar. Ailelerin birey sayısı bu tercihleri yapmakta, bazıları dubleks yani iki kat tercihi yaparken bazıları ise tripleks yani üç katlı müstakil konutta karar kılabilirler. Birçok kişi ise daha geniş alana kurulmuş tek katlı müstakil konut tercihi yaparlar. Dışarıdan tek kat gibi gözüken mülkün içinde katlar olabilir. Kişilerin tercihlerine göre yüksek tutulan zemin tavan arasında ev içinde ev türü seçenekler uygulanabilir. Sinema salonlarının loca tekniği ile bu tür seçenekler çoğaltılabilir.
Özellikle deprem riski taşıyan ülkemizde vazgeçilmez müstakil konut seçeneklerinde biri de konteyner yapı tipidir. Bu tip müstakil konutlar özellikle deprem riskine karşı son derece güvenilir bir seçenektir. Bu tür müstakil konutlar da istenildiği boy ve genişlikte tasarlanmaktadır.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Türkiye’de Konut Yatırımı Hangi Şehirlerde Yapılır?