Kütahya Hakkında

Yeni yatırım alanların üretildiği Kütahya hakkında birçok merak edilen bilgi vardır. Bu bilgileri sizin için derledik.
Kütahya ili iç Ege bölgesinde yer alır. Bulunduğu konum itibarıyla iç Anadolu, Marmara ve Ege bölgesinin birçok şehri ile komşudur. Uşak, Manisa, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Afyonkarahisar illeri ile sınırı olan şehrin nüfusu yaklaşık olarak 600.000 bindir.
Kütahya, kuzey ve batıda bulunan yüksek dağ sırtlarında geniş tarım alanlarına sahiptir. 970 rakımlı şehrin eski evleri tepelerin yamaçlarına yaslanır. Tepelere yaslanmış eski mahalleler: dar sokaklar, dik yokuşlu yollar taş kaldırımları ile tarih kokar. 548 köy, 59 belde ve 13 ilçeden oluşan Kütahyan ilçeleri; Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Hisarcık, Pazarlar, Simav, Şaphane ve Tavşanlı’dır.
Kütahya Nasıl Bir Yer
Şehir merkezine ulaşım birçok şekilde olabilir. Batıda Tavşanlı ilçesinden Bursa ve Balıkesire, Gediz ve Çavdarhisar üzerinden Ege Bölgesine, Güneydoğuda Afyon üzerinden Akdeniz kıyılarına, Kuzeydoğudan Eskişehir ve Bilecik illerine bağlanır.

Kütahya Tarihi

Çeşitli kaynaklara dayanan tarihi M.Ö. 3000 yıllarına uzanmaktadır. Antik çağlarda adı ‘Kotiaeon, Cotiaeumolarak anılmıştır. Bugünkü adı buradan gelir. M.Ö. 1200 yıllarında Hitit İmparatorluğunun egemenliğinde olan bölgeye gelen Firigyalılar bölgede örgütlendiler. M.Ö. 676 tarihinde Kimmerler bölgeyi ele geçirdiler. Şehir daha sonra sırasıyla; Lidya, Pers, Büyük İskender ve Romalıların egemenliği altına girdi. Şehir Roma döneminde Piskoposluk merkezi oldu.
1078 yılında Anadolu Selçuklu hâkimiyetine giren şehir, 1097 yılında haçlılar tarafından ele geçirildi. 1233 tarihinde Selçuklu Hükümdarı Alaeddin Keykubad şehri Bizanslardan alarak topraklarına kattı. Şehir Osmanlı İmparatorluğu döneminde sancak merkezi oldu.
Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han’ın bir süre Vali olarak görev yaptığı şehir Osmanlı İmparatorluğu zamanında birçok kez istilalara uğrayan şehir aynı zamanda isyanların da merkezi oldu. Bu isyanların en önemlileri Şahkulu ve Celali ayaklanmalarıdır.  Bu ayaklanmaların yanı sıra bölge birçok kez Osmanlı İmparatorluğunun tayin ettiği görevliler tarafından da istismar edilmiştir. Can Mirza Paşa vakası, sahte mütesellim olayı, Acemoğlu ve Hacı Molla Süleyman’ın katli olayları bu istismarlara örnektir.

Kütahya’da Kültür Ve Sanat

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin egemenliğini yaşayan, onlarca isyan başkaldırı ve sürgünler ev sahipliği yapan Kütahya bölgesinde hala devam eden bazı örf, adet ve gelenekler farkındalık yaratmaktadır. Doğum ve sünnet geleneği; yeni doğan bebek üç günlük olunca; sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Çocuğa evin en büyüğü tarafından isim verilir. Bebek on beş günlük olunca, anneanne tarafından beşik düzeni hazırlanır. Baba cevizli lokum döktürür, anne ise şölen tadında yemekler yapar. Süslenen at arabasına süslenmiş beşik koyularak mahallede gezdirilir. Daha sonra bir araya gelen akraba ve komşular hazırlanan şölene katılırlar. Yemekler yenip ikramlar bittikten sonra bebeğin takıları takılır. Daha sonra ise doğu mübarekesi” denilen işlem başlar. Bebeğin annesi sabahlıklarını giyinip yatağın üzerine çıkar ve misafirlerin karşısına geçer. Bu durum kırk gün devam eder. Kırk gün boyunca bebek ve annesi dışarıya çıkmaz. Aynı olay bebek erkekse sünnetinde de tekrarlanır.
Kütahyada kız isteme geleneği de oldukça farklıdır. Kız isteyecek taraf gelinlik kızı olan tarafın kapısını ‘çat kapı’ çalar. Görücüler temiz odaya alınır. Gelenler öncelikli olarak anneyi ve etrafı titizlikle izler. Gelin adayı temiz kıyafetlerle gelir el öper. Misafir tarafa gelin adayı tarafından kahve ikram edilir. Kahvelerini bitiren görücüler kahve fincanlarını ellerinden bırakmazlar. Bunun nedeni fincanları kızın almaya gelmesini beklemek anlamına gelir. Bu gelini bir daha görmeleri içindir. Kız beğenilirse kaş göz işareti ile anlaşılır.
Kütahya hanımları arasında oya işi ayrı bir gelenektir. Saf ipekten yapılan oyalar ipeğin ince bükülmesi ile kolalı bir şekil alır. Oyalar, mırgı danesidenilen danelere çekilir. Yapılan her oyanın değişik bir adı olur. Her çeşit isim kullanılarak işlenen göz nuru oyalar cam kutularda saklanır. Oyalar aynı zamanda genç kızların göz nuru olup, çeyizlerinde başköşede yer alır.

Kütahya Yemek Kültürü

Yemekler: Kütahya bölgesinin yemek kültürünün ana unsuru buğday, et ve süt ürünleridir. Sebze çeşitleri üçüncü tercih nedeni olarak kabul görür. Yöreye has çorba çeşitleri ise damakta tam bir şölen havası estirir. Yoğurt çevirme çorbası (bu aynı zamanda düğün çorbasıdır), oğmaç, miyane, sıkıcık, kızılcık tarhanası, tutmaç, tekke, çene çapan ve paça çorba çeşitleri olarak karşımıza çıkar.
Hamur işleri: cevizli gelin çöreği, Gökçimen hamursuzu, sarma hamur dolması, tereyağlı ve yoğurtlu cimcik, kıymalı sini mantısı, yoğurtlu kaçamak, mercimekli mantı, cevizli belirgat, haşhaşlı gözleme, kulak aşı, mercimekli tosunum, tepside haşhaşlı katmer, şibit çeşitleri (ıspanaklı, kıymalı, peynirli), şibitli tavuk tridi, namaz lokması, Kütahya höşmerimi ve patatesli dolamber böreği.
Et yemekleri: Güveç, Kütahya işi kavurma, kuzu kaburga kebabı, küp eti, labada dolması, etli lahana sarması, zeytinyağlı soğan dolması.
Tatlılar: Peluze, çekme helva, su muhallebisi, Hemane erik hoşafı, kaymak baklavası, gelincik şurubu.
Çinicilik: mimarinin vazgeçilmezi olan çini, 13. Yüzyılda Selçuklu mimarisinin doruğa ulaştığı dönemde gelişmiş ve günümüze paha biçilmez eserler bırakmıştır. Osmanlı döneminde uzun süre çiniciliğin başkenti olan İznik iken 16. Yüzyılda İstanbulun çini ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak Kütahyada kurulmaya başlanan çini atölyeleri günümüzde bölgeyi bu işin merkezi konumuna getirmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun gerileme dönemine girmesiyle İznik de çinicilik aynı hızla gerilemiş, bunun paralelinde Kütahya çiniciliğin merkezi olmuştur. Çiniciliğin en güzel ve son örnekleri bölgede yaşayan Hafız Mehmed Emin Efendinin elinden çıkmıştır.
Kütahyada bulunan Dumlupınar Üniversitesi geniş kampüsü ve konumu itibarıyla önemli devlet üniversitelerinden biridir.

Kütahya’da Gezilecek Yerler

Başta Dumlupınar şehitliği olmak üzere; Alzanoi Antik Kenti, Alâeddin Keykubat Camii, Çinili Cami, Dönenler Camii, Firig Vadisi, Germiyan Sokağı, Hıdırlık Mescidi, Hükümet Konağı, Kütahya Kalesi, Seyit Ömer Höyük, Ulu Cami. Bunun dışında özellikle çeşmeler ve hamam benzeri Osmanlı ve Selçuklu dönemi eserleri hemen her yerde karşımıza çıkar.

Turistik Yerler

Kütahyanın en yüksek yeri olan Murat Dağı kış turizminin merkezi konumundadır. 2312 metre yüksekliğinde kurulu olan kayak tesisi bölgesi aynı zamanda iklimi ve yaklaşık 900 çeşit bitkisi ile bilim insanlarının ilgi alanı içindedir. İl merkezinin 16 kilometre batısında yer alan Yoncalı Kaplıcaları dünya çapında üne sahiptir. 42 dereceyi bulan suları ile ziyaretçilerine şifa dağıtan bu kaplıca birçok hastalığın yanı sıra stresten uzaklaşmak isteyenler için bir huzur bölgesidir. Eynal Kaplıcaları, Ilıca Herlek Kaplıcaları, Simav Çitgöl Kaplıcaları, Dereli Kaplıcaları bölgede hizmet veren diğer kaplıcalar olarak öne çıkar. Kütahya, Türkiye’de termal turizmin merkezi konumundadır.
Bölgeye gelenlerin uğrak noktalarından biri de Domaniç ilçesinde bulunan Domaniç Ormanlarıdır. İlçeyi hemen her yerden kuşatan bu doğal güzellik gerçekten görülmeye değer.
Firiglerin hüküm sürdüğü tarihte oluşturulmuş olan antik yürüyüş yolu, tarihi koklayabileceğiniz değişik bir rota olarak önerilebilir.

Ulaşım

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kütahya Evliya Çelebi’nin doğduğu yer olarak bilinir. Bu nedenden olsa gerek şehre her yerden ulaşmak son derece kolaydır. Kütahya Zafer Havalimanı, Tavşanlı Tren Garı, Kütahya Tren Garı, Kütahya Otogarı ulaşım için çeşitli alternatifler sunar.

Konaklama

Gerek merkezde gerekse kaplıcalar bölgesi ve ilçelerde konaklama için birçok seçenek mevcuttur. Bunun yanı sıra, ev ve daire şeklinde konaklamak mümkündür.

Kütahya’da Yatırım Yapmak

Kütahya, gayrimenkul yatırımcılarının gözde şehri. Türkiye’de konut yatırımına uygun şehirler arasında zirvede yer alan Kütahya, sağlık turizmi, termal turizm gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor. Siz de Kütahya’daki satılık daireler ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca ilginizi çekeceğini düşündüğüm bu makaleyi hemen şimdi okumalısınız: Kütahya’da konut yatırımının beş avantajı.
Kütahya Nasıl Bir Yer

Yorumlar

mood_bad
  • Henüz yorum yok.
  • Yorum Yap